→ Встигни заробити Hamster — нова криптовалюта в Telegram, заробляй за кожне натискання.

Американський кітч – емоційний стиль чи вульгарність?

151

Оцінили: 35

Зміст:
Розмір шрифту:

Американський кітч – емоційний стиль чи вульгарність?

Звучить як «несмак» і «халтура», але відрізняється епатажем та запереченням авторитетів. Був проявом масової культури, а сьогодні є гарним комерційним інструментом у рекламі, маркетингу та дизайні. Про що мова? Звичайно ж, про такий стиль як американський кітч.

Це одна з найспірніших течій у культурі. Одні його взагалі не визнають, а інші захоплюються дизайном у цьому стилі. Кітч не має точного визначення, до нього ставляться по-різному, але при цьому він є феноменом та популярним графічним стилем. У чому ж його особливості та переваги, розглянемо у цій статті.

Що таке американський кітч і чому він став популярним?

Американський кітч (кіч, нім. kitsch) є стиль реклами та дизайну, який активно використовувався в США в 1940-1950-х роках. Спочатку був проявом масової культури, але незабаром став широко використовуватися під час створення вивісок, плакатів та ілюстрацій. Офіційно не вважається окремим стилем.

У перекладі з німецької кітч означає «несмак, халтура». Так називали речі масового виробництва та предмети, які не становлять художньої цінності. Іншими словами, під цю категорію попадало все, що вважали поганим смаком.

Зародження кітчу та перетворення його на графічний стиль

Почалося все з виготовлення дешевих предметів та виробів із пластику, які мали замінити дорожчі і відповідно недоступні простому народу речі.

Популярність цього явища була викликана не лише дешевизною, а й відсутністю естетичного смаку в деяких громадян. Тому в будинки людей почали потрапляти строкаті та незграбні предмети, що не поєднуються один з одним.

american-kitsch-style

Кітч копіював шедеври мистецтва, але при цьому мав простіший і «народніший» вигляд, тому став чимось середнім між культурою та безкультурністю.

Зі зростанням споживчого попиту він знайшов свій відбиток і в інших сферах життя – в ювелірних виробах, архітектурі та дизайні інтер'єрів.

Поступово кітч поширився на літературу та рекламу. Це почали активно використовувати під час підготовки постерів і плакатів як іронії і сарказму, тобто висміювання проявів стилю.

Після цього кітч став ще популярнішим і дістався телебачення та веб-дизайну. Одним із перших прикладів дизайну упаковки та логотипів у цьому стилі стала лялька Барбі.

Переваги використання американського кітчу:

 

american-kitsch-style допомагає наголосити на характері компанії;


american-kitsch-style встановлює емоційний зв'язок між брендом та споживачами;


american-kitsch-style дозволяє створювати унікальний та цікавий дизайн;


american-kitsch-style привертає увагу та інтригує;


american-kitsch-style надає продукту чи компанії особливу чарівність.

 

Сьогодні цей стиль активно використовується для створення рекламних плакатів, постерів, вивісок, упаковки та логотипів. Часто також зустрічається в оформленні інтер'єрів та дизайні меню.

Американський кітч – емоційність та претензійність

Напрямок відрізняється своєю емоційністю. Іноді воно балансує на межі вульгарності, вульгарності, сентиментальності та претензійності.

Розрізняють два різновиди цього явища:

  1. люмпенський кітч – агресивний та бунтарський, з використанням яскравих відтінків та графіті;

american-kitsch-style

  1. романтичний кітч – ніжний, м'який та солодкий, наповнений рожевими фарбами, мереживом та вишивкою.

american-kitsch-style

Незалежно від виду, кітч має свої риси, завдяки яким дизайнерам вдається досягти потрібного ефекту. Для нього характерні наявність персонажа, який захоплює сюжету та емоцій.

Характеристики американського кітчу:

  • яскраві відтінки;
  • контрастні картинки та шрифти;
  • зайва драматургія та «перегравання» у сюжетах;
  • футуристичні вигини;
  • грайливі та рукописні шрифти;
  • аерокосмічна тематика;
  • сюжети у стилі коміксів.

Стиль багато в чому залежить від модних тенденцій та думки критиків. Те, що один вважає вульгарним, інший може назвати трендовим, тому і немає єдиної думки щодо кітчу. У цьому його фішка і саме цим викликана його популярність чи занепад у той чи інший період часу.

Як би там не було, але кітч викликає у споживачів певні емоції та асоціації, а отже привертає увагу та чіпляє за живе. З його допомогою можна підкреслити індивідуальність компанії та показати ставлення до різних речей та явищ.

Стиль стане чудовим рішенням для фірм, що працюють у сфері розваг, та творчих студій, а також для проведення цікавих рекламних кампаній.

Замовити дизайн у стилі американського кітчу можна у студії WeLoveBrands. Для цього зв'яжіться з нами по телефону або запитайте чат.

Створюємо унікальний дизайн у стилі американського кітчу

Стиль активно використовується в рекламі, айдентиці та маркетингу для відображення атмосфери, яка переважала в США в 1950-х роках, та надання дизайну особливого шарму та духу епохи.

Щоб створити цікавий дизайн, необхідно підібрати оптимальні зображення, кольори та шрифти. Ці елементи повинні гармонійно поєднуватися та передавати потрібне посилання споживачам.

Компоненти, що лежать в основі стилю:

 

american-kitsch-style Зображення . Усі персонажі емоційні, а зображення та ситуації часто гіперболізовані. Часто у цьому стилі зустрічаються збільшені людські постаті, награні сюжети та театральні пози.

 

Оскільки розвиток кітчу припав на період холодної війни, на плакатах та ілюстраціях з метою пропаганди зображалися літаки, автомобілі, сюжети на космічну тему та символи, пов'язані з атомними технологіями.

american-kitsch-styleamerican-kitsch-styleamerican-kitsch-style

Після Другої світової війни цей напрямок використовувався також у рекламі для продажу нерухомості, товарів для дітей та домашнього начиння.

 

american-kitsch-style Кольорова гама . Кітч любить яскраві, насичені кольори та контрасти. Часто в дизайні використовуються відтінки, які при цьому виглядають гармонійно і привертають увагу.

 

Допускається також застосування блідих, нібито вигорілих під впливом сонячних променів, квітів. Такий дизайн створюється для імітації реклами 1950-х років та плакатів, надрукованих на дешевому папері.

 

american-kitsch-style Шрифти . Для створення емоційного дизайну з ефектом драматургії вибирають рукописні шрифти. Часто зустрічається грайливе та легке накреслення, шрифти із завитками та товсті лінії літер.

 

Незважаючи на те, що кітч був популярним під час створення плакатів, ілюстрацій та реклами, він поширився і на інші сфери. У цьому стилі розробляється оформлення інтер'єрів, айдентика та сайти.

Американський кітч у графічному дизайні та ілюстраціях

Кітч відомий як мистецтво 1950-х років, яке відрізняється вульгарністю, претензійністю та сексуальністю. Ці риси на той час активно використовувалися при створенні вивісок придорожніх кафе та рекламних плакатів.

Награні пози та сюжети, зайва сентиментальність та драматургія створювали ефект коміксів, привертали увагу та викликали інтерес.

american-kitsch-style

Дизайнери і зараз повертаються до цього стилю, коли потрібно розробити ілюстрації, що інтригують, і унікальний живий дизайн.

Використання американського кітчу в айдентиці

Популярність стилю сприяла його поширенню на інші сфери дизайну, зокрема на айдентику та брендинг. Таким чином кітч почав з'являтися у логотипах та фірмовому стилі різних компаній.

Він привертав увагу, швидко запам'ятовувався і допомагав наголосити на унікальності бізнесу, тому все активніше використовувався при розробці фірмових знаків.

american-kitsch-style
@Raoni Locatelli

Мабуть, найвідомішим логотипом у цьому стилі є Barbie. Він виконаний у традиціях романтичного кітчу (рожевий колір, м'який шрифт та силует красуні).

Американський кітч: зухвалий дизайн упаковки та етикетки

Оскільки стиль був дуже популярним у рекламі, його почали використовувати і для розробки упаковок товарів.

Кричащий та яскравий дизайн упаковки впадав у вічі, викликав інтерес до продукту та сприяв зростанню продажів.

american-kitsch-style
@ Ghada Wali
@ Wali`s Studio

Застосування американського кітчу у веб- та smm-дизайні

При розробці дизайну сайтів та оформленні акаунтів у соціальних мережах, smm дизайні , цей напрямок використовується не так часто. Це з його особливостями і неоднозначним щодо нього ставленням громадськості.

Як правило, кітч обирають епатажні особистості, кафе та компанії, які хочуть висміяти певні явища або наголосити на якійсь проблемі.

Американський кітч в Україні: специфіка застосування та приклади

За часів Радянського Союзу цей стиль використовувався переважно для реклами та пропаганди (плакати, постери, листівки), а після його розпаду він придбав в Україні нове обличчя.

Дизайнери часто відходили від суті кітчу та адаптували його під актуальні у нас цінності. За допомогою різних прийомів обігравалася жіночність, образ жінки-берегині та сімейні традиції.

Таким чином, популярний в Америці кітч, який використовувався для протестів та сарказму, у нашій країні перетворився на поверхневий. І людям, які не хотіли думати про складне, це подобалося.

Ситуація змінилася у 2000-х роках. Тоді дизайнери та художники поступово почали переходити до іронії та сарказму, щоб показати «буржуйське» життя, якого деякі прагнули, намагаючись оточити себе блискучими речами і, не маючи смаку, облаштувати все «по-багатому».

american-kitsch-style

Одним із найяскравіших проектів, виконаних у цьому стилі, є «Сільський гламур» Антона Мухарського, представлений на виставці у 2009 році. Тоді відвідувачам показали полотна різних авторів, які відрізнялися яскравістю, казково-красивими та фантастичними сюжетами.

На картинах були зображені чоловіки, які виглядали як кінозірки, але перебували в примітивних та неприродних позах, модні та сумні дівчата-красуні на тлі оленів та березок, діти, схожі на ангелів, «задоволені» тварини та ін.

american-kitsch-style

Потім кітч поширився і реклами. З його допомогою створювали оригінальні образи компаній, полегшували ідентифікацію товарів та викликали у споживачів емоції.

Одним із найвідоміших дизайнерів, який використовує кітч у своїх проектах, є Дмитро Растворцев. У його роботах присутня стилістична надмірність, висміювання радянської естетики, біблійні мотиви, мем, звернення до актуальних соціальних тем та ін.

А уособленням кітчу в українському шоу-бізнесі вважається Вєрка Сердючка.

american-kitsch-style

Зараз цей стиль використовується в дизайні інтер'єрів, рекламі, айдентиці та розробці сайтів.

Приклади та особливості використання американського кітчу у світі

Як уже говорилося раніше, кітч як графічний стиль зародився і досяг піку популярності у США. Актуальним цей напрямок був до 1960-х років. Стиль використовувався в поліграфії та рекламі і відбивав дух того часу.

Але прояви кітчу спостерігалися ще у XIX столітті у європейському мистецтві та літературі. Ці твори відрізнялися зайвою сентиментальністю, нудотністю та сльозливістю.

Саме поняття сформувалося 1860 року у Німеччині. Слово «kitsch» означало «несмак і халтуру» і застосовувалося до дешевих речей, які продавалися на вернісажах і були розраховані на американських покупців. Це слово походить від німецьких дієслів «kitschen» (робити абияк) і «verkitschen» (продавати те, що не треба), тому чітко відображає закладену в нього суть.

american-kitsch-style

Таким чином, кітч відразу став протиставлятися всьому дорогому, розкішному і статусному.

В Америці його актуальність обумовлена індустріалізацією. Люди масово переїжджали з провінції у великі міста і прагнули розкішного життя, яке часто не могли собі дозволити. А якщо додати сюди ще й відсутність естетичного смаку, то й виходить такий потяг до кітчу.

Водночас у Європі цей стиль часто називали вульгарним, вульгарним та емоційно убогим. Але все ж таки в ньому багато хто розглянув ефективний інструмент для збільшення продажів, тому почали його використовувати в рекламі для привернення уваги.

american-kitsch-styleamerican-kitsch-styleamerican-kitsch-style

Поступово з мас-маркету та мистецтва кітч перемістився до сфери реклами та маркетингу, а потім і на інші види дизайну. Спочатку він став популярним у США, а потім і у низці європейських країн.

Стиль був затребуваним у 1940-1960-х роках, потім у 1990-х та 2000-х, а зараз знаходиться у трендах дизайну у вигляді коміксів, карикатур та мемів.

Створення дизайну в стилі американський кітч: де та за якою ціною замовити

Щоб виділитися серед конкурентів, зацікавити покупців у продукті та підкреслити характер компанії, потрібний нестандартний та цікавий дизайн. Досягти ефекту можна за допомогою американського кітчу.

Замовити дизайн можна двома способами:

  • на фрілансі - це варіант, що дозволяє заощадити гроші, але не гарантує якісний дизайн;
  • у дизайн-студії – варіант, який забезпечує ефективний результат, що відповідає вашим очікуванням, але обійдеться дорожче.

Якщо ви вирішили замовити послугу на фрілансі, пошукайте досвідченого та відповідального фахівця, який не підведе вам по термінах і «не потішить» у результаті нудним та шаблонним дизайном.

Ціна на розробку логотипу у фрілансерів стартує від 1500 грн., упаковки – від 500 грн., а сайту – від 2500 грн. Вартість залежить від виду дизайну, кваліфікації дизайнера та регіону.

Щоб не ризикувати і не гаяти часу на пошуки тямущого фахівця, можна звернутися до професійних дизайнерів у студію. Вони дорожать своєю репутацією та відповідають за результат. Ви отримаєте якісний дизайн під завдання вашого бізнесу, який притягуватиме аудиторію та допомагатиме продавати більше.

Вартість послуги в дизайн-студії формується з урахуванням обсягів та складності роботи, термінів виконання та кількості готових варіантів. У середньому це від $20 за поліграфію, від $150 за логотип і від $130 за фірмовий стиль.

Для замовлення дизайну в стилі американського кітчу в компанії WeLoveBrands, отримання консультації та уточнення вартості замовлення, зв'яжіться з нами по телефону або напишіть повідомлення в чат на сайті.

Оцініть матеріал:

Натисніть на сердечко, щоб проголосувати!

Кількість голосів: 35

Середня оцінка 4.3 / 5