→ Встигни заробити Hamster — нова криптовалюта в Telegram, заробляй за кожне натискання.

Стиль Ар Нуво: «назад до природи», або дизайн як мистецтво

5

Оцінили: 1

Зміст:
Розмір шрифту:

Стиль Ар Нуво: «назад до природи», або дизайн як мистецтво

Розглядаючи різні стилі, які сьогодні використовуються під час створення дизайну графіки, меблів, інтер'єру, кераміки, текстилю, не можна не згадати про Ар Нуво. Даний художній напрямок має досить багату історію, яка отримала продовження і в сучасному світі. Давайте познайомимося із цією цікавою концепцією ближче.

 

Суть стилю Ар Нуво та його переваги

М'які плавні лінії, флористичні елементи, пелюстки та бутони, а також останні технічні досягнення та нові матеріали – все це поєднує у собі дизайн у популярному стилі під назвою «Ар Нуво» (Art Nouveau або модерн). На відміну від еко-стилю, основний акцент тут робиться не на природному матеріалі, а на естетиці всього живого.

Важлива заслуга стилю Ар Нуво у тому, що у ньому кожен об'єкт сприймається як як функціональна одиниця, а й як витвір мистецтва. Саме цей стиль вперше поставив ремесло (виготовлення меблів, тканини) на один щабель з живописом та культурою.

Переваги використання стилю Ар Нуво в дизайні :

 

art-nouveau-style привертає увагу витонченими образами;


art-nouveau-style створює відчуття легкості та легкості;


art-nouveau-style може застосовуватись у різних жанрах.

 

Історія виникнення стилю Ар Нуво

Міжнародний стиль Ар Нуво з'явився у Європі 1880-х роках і до Першої Першої світової швидко розвивався. Його назва походить від найменування галереї La maison de l'art nouveau (Будинок нового мистецтва), яка знаходилася в Парижі і де організовувалися перші виставки майстрів, які працювали в цьому стилі. До речі, напівжартівливі назви "стиль вугра", "макаронний стиль", "стиль черв'яків" - це теж про Ар Нуво з його своєрідними елементами та декором.

Прихильники Ар Нуво прагнули внести гармонію у всі сфери людського життя. На їхню думку, будинок (як зовні, так і всередині), меблі, предмети інтер'єру, побутове приладдя мали бути виконані в єдиному ключі.

art-nouveau-styleart-nouveau-style

На ранніх етапах для стилю Ар Нуво була характерна надмірна декоративність. Надалі фахівці прийшли до того твердження, що форму об'єкта диктує його функція без зайвих елементів.

Особливості стилю Ар Нуво, для якого бізнесу можна використовувати

Плавний, гнучкий та флористичний стиль Ар Нуво чудово передає такі якості компаній, як адаптивність, екологічність, природність, гармонія, витонченість, елегантність. Тому серед бізнесів, для яких підходить розробка дизайну в цьому стилі, салони краси та SPA-салони, готелі, туристичні компанії, курорти, компанії-виробники б'юті-продукції тощо.

art-nouveau-style
@ Luana Guevara
art-nouveau-style
@ Carmen Crysalis Brucato

Якщо у вас бренд преміум-класу, і ви хочете замовити для нього фірмовий стиль та логотип, сміливо вибирайте Ар Нуво – він передасть витонченість та ексклюзивний характер вашої продукції чи компанії. Саме так свого часу і вчинили такі всесвітньо відомі бренди, як Versace, Starbucks — і не помилилися.

Основні моменти та характерні риси стилю Ар Нуво

Стиль Ар Нуво тяжіє до натуральної світлої кольорової гами . Традиційна палітра поєднує в собі приглушений зелений, блідо-жовтий, м'який коричневий, світло-блакитний і червоний кольори, що вицвіли.

В силу специфіки стилю, в дизайн Ар Нуво добре вписуються всілякі шрифти із засічками (Times New Roman Cyr, Bodoni, Garamond та ін.).

Характерні риси стилю Ар Нуво :

  • Підживлення природою.

  • Криві та витіюваті лінії.

  • Повна відсутність гострих кутів.

  • Використання флористичних елементів у візерунках (листя, бутони, квіти).

  • Асиметричні композиції.

  • Вітражі та ковані деталі як елементи.

  • Використання жіночих образів (молодих, витончених фігур) із хвилястими лініями волосся та одягу.

Стиль Ар Нуво у графічному дизайні та ілюстраціях

Найбільш популярними мотивами у графічному дизайні та ілюстраціях у стилі Ар Нуво вважаються:

art-nouveau-styleart-nouveau-styleart-nouveau-styleart-nouveau-style

  • рослинні: листя, кучеряві стебла, бутони екзотичних квітів;

  • морські: хвилі, химерні раковини, риби, морські тварини;

  • геометричні: розтягнута спіраль, синусоїда;

  • еротичні: природні вигини жіночого тіла, довге волосся, складки одягу.

Якщо говорити про художній декор, то в стилі Ар Нуво зазвичай зображують яскравих та граціозних комах та птахів: метеликів та метеликів, ластівок та павичів. У рослинних мотивах переважають екзотичні рослини з довгими стеблами та блідими квітами: лілії, іриси, орхідеї.

У зображеннях, виконаних у стилістиці Ар Нуво, переважають кольори, які можна зустріти у природі, а також геометричні фігури, що формують природні образи. Такі малюнки використовують під час створення плакатів, поліграфічної продукції (буклетів, каталогів, брендбуків).

Стиль Ар Нуво в айдентиці: логотип та фірмовий стиль

Фірмовим знаком Ар Нуво вважається вишивка Германа Обриста «Удар бича», виконана на портьєрі 1895 року. Можна сказати, що це певною мірою перший логотип у цьому стилі.

Ар Нуво — знахідка для компаній, які дорожать своєю репутацією та прагнуть підкреслити свою статусність. Тому дизайн у цьому стилі можна сміливо вибирати для розробки логотипів торгових марок алкогольної продукції, кафе, брендів високої моди. Такі логотипи підходять для розміщення на вивісках офісів, корпоративних веб-сайтах, сувенірної продукції компанії.

art-nouveau-style
@ Maria Pinho
art-nouveau-style
@ Maria Pinho

Стиль Ар Нуво в упаковці товарів

Упаковку в стилі Ар Нуво можна дізнатися за плинним та звивистим дизайном, відсутністю прямих ліній, підкресленими лінійними та абстрактними формами. Якщо ви хочете підкреслити елітарний статус товару, цей стиль підходить ідеально.

art-nouveau-style
@ Maria Pinho
art-nouveau-style
@ Nella Wolf

Ар Нуво користується популярністю при створенні дизайну упаковок шоколаду та цукерок, шампанського, вина та коньяку, дорогих косметичних засобів — загалом всього того, що приносить задоволення споживачеві і нагадує йому про те, що потрібно радіти життю.

Стиль Ар Нуво у веб- та smm-дизайні

В силу своєї специфіки стилістика підходить далеко не всім компаніям для створення дизайну сайтів або оформлення спільнот в соціальних мережах. 

Ар Нуво - це гарне рішення для веб-сайтів готелів, інтернет-магазинів меблів для дому, офіційних сторінок бренду. Також у цьому стилі гармонійно можуть виглядати авторські сайти творчих особистостей (поетів, музикантів та інших представників культури та мистецтва). Незважаючи на притаманні кожній з таких інтернет-майданчиків індивідуальних особливостей, їх об'єднуватимуть непомітні кольори, обтічні лінії та форми, мальовничі візерунки.

Приклади використання стилю Ар Нуво в Україні

В Україні стиль Ар Нуво популярний меншою мірою, ніж в інших європейських країнах. Але все ж таки він знаходить своє застосування в окремих сферах.

Наприклад, в дизайні інтер'єрів, де відсутні грубі гострі кути, а є меблі плавних, напівкруглих форм. Такі інтер'єри особливо припадають до душі любителям природи, оскільки несуть у собі не показну, а скоріше таємничу розкіш гармонії, спокою та умиротворення.

art-nouveau-style

Ще один напрямок, де гармонійно виглядає Ар Нуво — створення ілюстрацій для дитячих казок та інших фантазійних творів. Дизайнери прикрашають химерними зображеннями рослин, комах та птахів обкладинки та сторінки книг, вказуючи таким чином на переплетення сюжетної лінії з природою.

Приклади використання стилю Ар Нуво у світі

Серед відомих художників, які працювали у стилі Ар Нуво, можна назвати Густава Клімта, Джозефа Хоффмана, Альфонсо Муху. А відомим на весь світ представником цього напряму є архітектор Антоніо Гауді.

У різних країнах стиль Ар Нуво носив різні назви: Модернізмо – в Іспанії, Югендстиль – у Німеччині, Сецесіоністський – в Австрії, Ньюві Кунст – у Нідерландах, Флораль та Ліберті – в Італії.

З приходом до Європи в 1880-1890-х роках японського мистецтва брускового друку в Ар Нуво стали знаходити відображення пухирчасті орнаменти та флористичний декор.

art-nouveau-style

Стиль Ар Нуво успішно використовували архітектори при будівництві заміських вілл і міських особняків, так і багатоквартирних будинків. У цих випадках стіни та дахи прикрашала строката теракотова мозаїка або штучний мармур, а гострі кути згладжувалися за допомогою ліпнини у вигляді переплетених екзотичних ліан тощо.

Інтер'єри минулого століття у стилі Ар Нуво приваблювали своєю ошатністю: вони виглядали просторими та світлими завдяки великим вікнам та пальовій кольоровій гамі. Підлога виготовлялася з мармуру або викладалася паркетом зі світлих порід деревини (вільхи, ясена, дуба). В обробці стін традиційними матеріалами виступали паперові або шовкові шпалери з візерунками.

art-nouveau-style

Форма меблів (тумбочок, столиків) у стилі Ар Нуво повторювала плавні, вигнуті лінії інтер'єру. При виготовленні корпусних меблів виробники поєднували дерев'яні каркаси та скляні поверхні.

Розробка дизайну у стилі Ар Нуво: де і за якою ціною замовити

Знайти спеціаліста для розробки дизайну у стилі Ар Нуво можна на фрілансі або у спеціалізованій студії. 

Ціни на послуги дизайнерів-фрілансерів стартують у середньому від 500 грн, але якщо ви хочете отримати справді якісну роботу, доведеться пошукати тямущого виконавця, який вміє вкладатись у строки.

У студії ціни стартують у середньому від $20. При цьому над створенням дизайну працюють досвідчені фахівці, які знаються на трендах, а умови співробітництва закріплюються в офіційному договорі.

Якщо ви цінуєте професійний підхід та бездоганну якість, сміливо обирайте студію WeLoveBrands. Щоб оформити замовлення та уточнити вартість розробки дизайну у стилі Ар Нуво, зателефонуйте нам або надішліть повідомлення в онлайн-чат.

Оцініть матеріал:

Натисніть на сердечко, щоб проголосувати!

Кількість голосів: 1

Середня оцінка 5 / 5