→ Встигни заробити Hamster — нова криптовалюта в Telegram, заробляй за кожне натискання.

Дада: повернення авангарду

0

Оцінили: 0

Зміст:
Розмір шрифту:

Дада: повернення авангарду

В одних людей поєднання окремих незв'язаних між собою елементів в одному об'єкті чи композиції викликає інтерес, в інших, навпаки, не знаходить розуміння. Якщо ви ставитеся до першої групи, то швидше за все стиль під назвою «Дада» не залишиться непоміченим вами. Про те, що це не найвідоміша в образотворчому мистецтві авангардистська течія, і йтиметься далі. 

 

Суть стилю Дада

Стиль Дада є одним із напрямів художнього руху європейського авангарду. Якесь суворе визначення йому знайти не можна, оскільки це суперечить його суті.

На думку основоположників стилю, що розглядається, у різних мовах Дада має різне значення, але це завжди щось безглузде. Дадаїзм можна описати такими словами, як абсурд, хаос, іронія, авангард.

Історія виникнення стилю Дада

Дадаїзм зародився як реакція на наслідки Першої світової війни 1916 року в кабарі «Вольтер» у швейцарському місті Цюріху. Його творцями вважаються Ганс Арп, Трістан Тцара та Ганс Ріхтер. А предтечею Дадаїзму стала паризька «школа фумізму», яка з'явилася майже на 40 років раніше на чолі з художником Артуром Сапеком та письменником Альфонсом Алле.

Послідовники стилів Дада на знак боротьби з капіталістичним суспільством відкидали логіку і створювали нову естетику, глузуючи з буржуазної європейської культури, яка, як вони вважали, і призвела до Першої світової війни.

dada-styledada-style

На відміну від інших течій, Дадаїзм не мав своєї програми дій і правил. Прихильники цього стилю прагнули свободи у всьому і від усього, і не визнавали жодних авторитетів.

1922 року інтерес до Дадаїзму став згасати. А в 1924 навіть було заявлено про те, що Дада поглинений сюрреалізмом. Але в 2016 році століття Дада з розмахом відзначали по всьому світу, тому цей стиль не помер, а продовжує жити і до цього дня, знаходячи застосування в графічному дизайні.

Особливості стилю Дада, для якого бізнесу можна використовувати

Філософія Дадаїзму полягає у повній свободі мистецтва, а його постулати спрямовані проти встановлених культурних стандартів. Роботи, виконані в стилі Дада, викликають не тільки подив і благоговіння, але й інші емоції - від збудження і сміху до замішання і гніву.

Основними ознаками стилю Дада були і залишаються:

  • ірраціональність;

  • заперечення визнаних у мистецтві канонів;

  • цинізм;

  • розчарованість;

  • безсистемність.

Стиль, який можна охарактеризувати як глузування з старих порядків та суспільної думки, підходить для використання в креативних рекламних кампаніях молодіжних брендів одягу, створення візуального образу стартапів або дизайну івентів тощо.

Основні моменти та поради щодо використання стилю Дада

Для Дада характерне використання друкарні з великими та маленькими літерами у різних шрифтових стилях та кольорах, а також фотомонтажу. Зі скомбінованих у цій стилістиці зображень люди можуть «прочитати» історію навіть без тексту. Крім того, Дадаїзм використовує багато білого простору, а зображення в композиціях можуть розміщуватися різними способами: один над одним, по горизонталі, по діагоналі.

dada-styledada-styledada-style

Ідеї Дадаїзму варто використовувати в дизайні обережно з огляду на яку цільову аудиторію орієнтований продукт. Тому що доросла і консервативно налаштована публіка навряд чи сприйме такий дизайн позитивно, на відміну прогресивнішого молодого покоління. А щоб використання елементів стилю Дада у графічному дизайні не нагадувало кітч, роботу краще довірити вмілим рукам.

Стиль Дада в графічному дизайні та ілюстраціях

Переглядаючи портфоліо окремих фрілансерів та дизайн-студій, можна помітити, що Дадаїзм продовжує впливати на сучасних представників творчих професій.

У 2020 році багато дизайнерів роблять ставку на колаж. На їхню думку, завдяки використанню цієї фрагментарної техніки відкриваються нові сцени та несподівані стосунки між графічними елементами. Такі колажі чудово підходять для створення редакційних ілюстрацій, плакатів, книжкових обкладинок. Часто на них можна побачити абстрактні зображення та предмети повсякденного побуту.

dada-style
Behance @ Yun Chen
dada-style
Behance @ Yun Chen

Дизайнери змішують зображення, здавалося б, із різних всесвітів (наприклад, фотографії та ілюстрації). При цьому зображення залишаються з незграбними краями та білими контурами, які виникають в результаті швидкої та неакуратної нарізки та вставки. Ефект полягає у створенні так званої асинхронної краси шляхом поєднання розрізнених елементів у загальній композиції.

dada-style
Behance @ Dada

Стиль Дада в айдентиці: логотип та фірмовий стиль

Сучасні логотипи у стилі Дада – це фірмові знаки з домішкою іронії та абсурду. Таке рішення підійде, якщо ви хочете наголосити на індивідуальності свого бренду досить сміливим і незвичайним способом.

Вибирати чи ні дадаїзм для оформлення фірмового стилю — залежить від специфіки та цілей вашого бізнесу. З метою підвищення впізнаваності бренду логотипи, виконані в стилістиці Дада, можуть бути розміщені на візитівках та сайтах арт-галерей, салонів краси, кав'ярень та ресторанів.

dada-style
Behance @ Dada, Essence Branding
dada-style
Behance @ Dada, Essence Branding

Також має місце друк айдентики в стилі Дада на одязі співробітників компаній, сувенірної продукції і т.п.

Стиль Дада в упаковці товарів

Сьогодні ідеї дадаїзму знаходять відображення в розробці дизайну сучасних упаковок для товарів різного призначення.

Наприклад, оригінальні абстрактні зображення можуть прикрашати обкладинки музичних дисків, упаковки приладдя для чоловіків і косметичних наборів для жінок.

dada-style
Behance @ Felipe Regis, Andre Cicerelli Donato, Estudio Gole

Багато дизайнерів Дада-стиль надихає на створення виразного та ефектного дизайну упаковок для продуктів харчування (гострих соусів, снеків, шоколаду, морозива, протеїнових коктейлів).

Стиль Дада у веб- та smm-дизайні

Якщо порівнювати з упаковкою товарів, то риси дадаїзму в дизайні веб-сайтів та соціальних мереж поки що зустрічаються рідше. Проте деякі компанії замовляють дизайн у стилі Дада як для оформлення сторінок класичних сайтів, так і лендингів.

dada-style
Behance @ Dada
dada-style
Behance @ Dada

Цікаво, що окремі дизайнерські елементи при цьому можуть зовсім не поєднуватися між собою. Наприклад, елементи, що не відповідають один одному, зібрані в зображеннях на обкладинці блогу OtomPotom для німецьких підприємців. Це зроблено з метою, щоб проілюструвати абстрактні теми, яким присвячений контент сайту.

Приклади використання стилю Дада в Україні

В Україні та сусідніх країнах Дадаїзм відомий не так широко, як у себе на батьківщині. Одним з небагатьох відлунь цього напряму в мистецтві можна назвати групу «Нічовок», яка існувала в 1920-1922 роки в Радянській Росії.

Ще один приклад пов'язаний із знаменитою на весь світ картиною Казимира Малевича «Чорний квадрат». Виявляється, історія цієї роботи своїм корінням сягає в новаторський світ Дадаїстського театру, де вона з'явилася на світ як театральна декорація.

dada-styledada-styledada-style

Здебільшого консервативна українська публіка ще не здатна гідно оцінити ідеї Дада через їхню специфічність та авангардистський характер, на відміну від більш прогресивних європейських країн.

Проте деяких українських дизайнерів надихають ідеї Дадаїзму. Це проявляється в різноманітних роботах на кшталт Мони Лізи з підмальованими вусами та інших, які створюються з рекламною метою.

Приклади використання стилю Дада у світі

Крім віршів, пісень на зразок молитов, Дадаїсти створювали скульптури, картини та плакати. Найбільш поширеною формою творчості був колаж. З поширенням цієї течії по Європі з'явилися три школи Дада плаката:

  • Цюріхський «випадковий» колаж . У Цюріху шанувальники стилю Дада наголошували на довільності комбінування елементів при створенні колажів. В образотворчому мистецтві це відображалося в тому, що Ганс Арп хаотично висипав на аркуш картону чотирикутники з кольорового паперу і приклеював їх у тих місцях, де вони опинилися.

dada-style

  • Берлінський маніфестаційний колаж . Його можна описати як багатоскладовий та візуально насичений із яскраво вираженим політичним, протестним зарядом. У берлінських колажах часто зустрічаються фрагменти фотознімків, а самі автори називають себе «фотомонтажниками», абстрагуючись цим від образу творців та підкреслюючи схожість із робітниками промислових підприємств.

dada-style

  • Кельнсько-ганноверський поетичний колаж . У роботах Макса Ернста (м. Кельн), а також у картинах Курта Швіттерса (м. Ганновер) колаж наділений властивостями поетичного твору.

dada-style

Ідеї Дадаїзму також дісталися й Америки. У Нью-Йорку біля витоків цієї течії стояв художник Марсель Дюшан. Разом зі своїми колегами він брав участь у створенні асоціації, діяльність якої була спрямована на розвиток та визнання сучасного мистецтва в США та відкрила шлях для появи Нью-Йоркського музею сучасного мистецтва.

Сьогодні у світі творять як прихильники сучасного неодаїзму, так і вірні класичному Дадаїзму художники. До останніх належить ірландка Лола Дюпре, яка вручну створює колажі з розрізаних фотознімків, моделюючи зображення заново.

Якщо говорити про комерційні роботи, то тут варто згадати про колажі для рекламної кампанії Carven SS 2014, створені вже без допомоги ножиць та клею, а з використанням Photoshop та Lightroom.

Розробка дизайну в стилі Дада: де та за якою ціною замовити

Головне, що треба пам'ятати під час роботи зі стилем Дада — не переборщити з абсурдністю. Тому дуже важливо знайти дизайнера з умілими руками. Зробити це можна:

  1. на фрілансі . Але процес може тривати багато часу, у своїй ви будете захищені з юридичної погляду, т.к. Майже всі фрілансери працюють без контракту на надання послуг. Ціни на розробку дизайну тут стартують від 500 грн - упаковка, від 1500 грн - логотип, від 2500 грн - сайт.

  2. в студії дизайну . Розробка дизайну у спеціалізованій компанії обійдеться вам від $20 за поліграфію, від $130 за фірмовий стиль, від $150 за логотип.

В обох випадках точна вартість формується з урахуванням обсягів та строків виконання робіт. Щоб уточнити деталі, що вас цікавлять, у студії WeLoveBrands, зателефонуйте або напишіть нам в онлайн-чат.

Оцініть матеріал:

Натисніть на сердечко, щоб проголосувати!

Кількість голосів: 0

Середня оцінка 0 / 5