→ Встигни заробити Hamster — нова криптовалюта в Telegram, заробляй за кожне натискання.

Мемфіс: поганий смак чи джерело натхнення?

206

Оцінили: 48

Зміст:
Розмір шрифту:

Мемфіс: поганий смак чи джерело натхнення?

Як мемфіський рух проти «доброго смаку» надихає дизайнерів сьогодні? Цим питанням вже ставилася Сара Барнс у 2018 році. Приходить в голову лише одна відповідь – тренди циклічні і іноді навіть найбожевільніші тенденції знаходять спосіб знову привернути увагу дизайнерів. Тому мемфіський дизайн, який на початку нульових здавався безглуздим та епатажним, знову популярний серед законодавців смаків.

Чим можна охарактеризувати сутність цього стилю? Мемфіс це: яскраві, різнокольорові елементи із відмовою від звичних форм та пропорцій. Стиль пропагує повну свободу реалізації творчих ідей. Його незвичайна естетика надихнута геометричними фігурами арт-деко та кольоровою палітрою поп-арту. Суть мемфіського стилю це: стилізовані графічні візерунки, які визначаються чорно-білими смугами та однотонна, яскрава кольорова гама.

З чого все почалося?

Цей стиль народився 1981 року. Ні, його батьківщина не Теннессі, як можна було б подумати, а Мілан (Італія). Дизайнер Етторре Соттсасс разом зі своїми друзями започаткували компанію Memphis Group. До речі, цікаво свою назву вони запозичили з пісні Боба Ділана. Як і більшість творчих рухів, Мемфіс став на противагу Модерну та ідеальним формам, пропагуючи «радикальне, кумедне та погане». Тобто просто ігноруючи все, що в той час вважали ознакою гарного смаку. Тому можна лише уявити, який потік критики обрушився на дизайнера. Хоча сьогодні наші сучасники визнають, що проекти компанії були новаторством, коли популярними були темні відтінки серйозних стилів 80-х років. Після 6 років спільної творчості компанія розпалася, і тому те, що у 1981 році вважалося забаганкою фриків, сьогодні переживає друге народження.

memphis-style
Етторе Соттсасс у молодості
memphis-style
На виставці біля однієї зі своїх робіт
memphis-style
Кабінет № 54"

2009 року сучасні креативники внесли новий виток в естетику стилю. Це була Каміла Балала дизайнер із Парижа. У її виконанні цей стиль доповнювався м'якими рожево-персиковими та бірюзовими відтінками. У виробництві були використані високоякісні матеріали та вдосконалені методи. Тобто бунтарство та ретро-стиль залишилися на своєму місці, а якість стала високою.

Мемфіс та його особливості

Незалежно від того, чи вважаєте ви дивовижний дизайн стилю чудовим, чи для вас він просто пережиток минулого, заперечувати його вплив на графічний дизайн сьогодні неможливо. Як дизайнери наслідують мемфіський стиль у своїй роботі? Непоганою відправною точкою може бути створення векторного візерунка з використанням форм, що повторюються: трикутників, хвилястих ліній і кіл. Таким чином, мемфіський стиль можна передати будь-якому тлі. Для надання йому відтінків свіжості пом'якшіть колірну палітру приглушеними тонами. Цей фон можна використовувати для друку поліграфічної продукції: візитні картки, листівки або запрошення.

Що робить стиль Мемфіс таким особливим? Насамперед, повна відсутність пов'язаних з ним правил. Контраст форм, наприклад поєднання кулі з гострим кутом, яскраві кольори та різні фактури. На жаль, у межах СНД складно зустріти у проектах пряме цитування цього стилю. Тому варто використовувати можливість якомога ближче познайомитися із цим іноземним, екстравагантним стилем.

Основні моменти (колір, шрифт, типографіка, простір...)

Вектор плоскої стиль з доповненням яскраві, насичені кольори. Основним елементом тут є геометричні форми, тому реальні фотографії використовуються дуже рідко. Дуже популярні шрифти без засічок з високим ступенем візуалізації, часто в блочному або пухирцевому стилі.

Кожен колір , який використовується в дизайні цього стилю, зазвичай яскравий, з майже неоновим відтінком. Тобто в одному проекті ви можете знайти кольори: жовтий, помаранчевий та лайм. Яскраві кольори потрібні для того, щоб викликати емоції радості та щастя.

memphis-stylememphis-style

Щоб зробити підхід до використання візерунків та геометрії більш сучасним, варто спробувати нашарування ефектів у стилі Material Design . З використанням цього тактильного ефекту в стиль 80-х приходить трохи попсовості та модернізму.

Одним із ключових факторів, які визначають дизайн у стилі Мемфісу вважається наявність у дизайні товстих штрихів та хвилястих ліній. Багато геометричних форм для додаткового акценту часто включають важкі, повністю насичені тіні для зміщення контуру.

memphis-stylememphis-style

Мемфіс – це стиль із примхою та настроєм. Робота з цим стилем – чудова можливість розширити дизайнерські навички, навчиться працювати з кольорами, шрифтами, формами та лініями, які, як правило, не входять до стандартної палітри дизайну. Перш ніж розпочинати проект та експериментувати з мемфіським стилем, переконайтеся, що естетика відповідає посланню та тону проекту.

Вплив стилю на графічний дизайн та ілюстрації: практичні рекомендації

Жвавий оптимізм, геометричні форми та яскраві кольори Мемфісу сьогодні підкорюють дизайнерів та ілюстраторів. Який вигляд має сучасний мемфіський стиль? Завдяки поєднанню з оригінальними рисами ретро-стилю , у 2020 році трендом будуть захоплені нові території.

Існує 5 способів втілення нового Мемфісу у своїх проектах:

1. «Шліфуйте» форми . Щоб створити проект у стилі Мемфісу, не забувайте про старий прийом: створення фону з геометричними фігурами. Але, щоб зробити форми елегантними та «відполірованими», оптимізуйте їх. Наприклад: якщо ви використовуєте кремезні півкола і вигнуті лінії в сучасному варіанті стилю, вони повинні бути впорядковані. Не має бути ефекту хаосу. Варто також розглянути варіант розмаїття форм на ультра-простому тлі з точок або сітки, таким чином надаючи стилю особливий колорит.

memphis-style

2. Експериментуйте з квітами . Ваші старі макети Modern Memphis можуть пережити відродження, якщо додати в їх дизайн більш сучасну палітру кольорів. Для цього потрібно змішати пастельні тони морозива з неоновими градієнтами та приглушеними землистими квітами.

memphis-style

3. Не забувайте про 3D! У 80-х роках цифрові технології були розвинені. Але завдяки використанню нових програмних можливостей, можна змусити плоский дизайн цього стилю, нарешті «стрибнути» зі сторінки, що чудово виглядатиме в дизайні брендів та ілюстрацій.

4. Зерниста структура . У плоский дизайн, натхненний Мемфісом, варто додати зернисту структуру. До речі, для ілюстрацій ця ідея особливо гарна, завдяки потрібній кількості вінтажного шарму. Цей підхід зберігає автентичний стиль. Спробуйте просто додати штрихи мазки без використання текстури накладання.

memphis-style
@ Khadija Sodaf

5. Творіть просто і масштабно . Деякі дизайнери не дарма вважають цей стиль несмачним через «перевантаженість» паттернів. Але збільшивши пропорції мемфіського візерунка, ви можете його модернізувати. Дизайнери та ілюстратори цього року використовують тривимірні елементи, вінтажні структури у поєднанні із сучасними кольоровими палітрами, що дозволяє оновити стиль та поглянути на нього по-іншому.

Мемфіс в айдентиці: логотип та фірмовий стиль

Айдентика німці справедливо називають сексуальною сестрою фірмового стилю. Мемфіс в айдентиці – це порушення правил. Адже погодьтеся складно уявити адвоката в шортах, дизайнера в строгому офісному костюмі, а паркувальника в міні-спідниці та високих підборах. А все раніше перераховане – чудова ідея, тому що люди мислячі нестандартно, домагаються запаморочливого успіху.

Безсистемні флюїди мемфіського стилю вже на повну силу панують у трендах логотипів на 2020 рік, змішуючи елегантну бірюзу із золотом, різні текстури і велику друкарню зі сміливою кольоровою гамою. Щодо шрифту логотипу в цьому стилі, то тут немає місця «звичайності». «Правильним» мемфіським шрифтом вважається варіант із деякою драматичності та виразністю. Тобто айдентика у стилі Мемфіс, це творче завдання, в якому складно поєднати контрастні елементи, але якщо використовувати їх стримано та зі смаком, логотип може принести популярність своєму розробнику.

memphis-style
@ Nastya S

Мемфіс в упаковці товарів

Упаковка товару – це свого роду комунікація товару та споживача. Крім практичних цілей (мова йде про захист продукту), упаковка повинна привертати увагу покупця на переповненій товарами конкурентів полиці магазину. Мемфіс яскравий та життєрадісний стиль з безліччю деталей викликає у покупця необхідний емоційний стан. Якщо завдання мінімалізму позбудеться зайвих деталей, то мемфіський стиль наголошує на простоті форм: колі, квадраті або трикутнику. До речі, вважається, що геометричні форми викликають у людини довіру, спокій та прийняття.

memphis-style
@ Elisabetta Vedovato
memphis-style
@ Lucia de Toro Yanez

Мемфіс у веб-дизайні

На території пострадянського простору сайтів у стилі Мемфіс знайти практично неможливо. Це тому, що, коли цей стиль переживав відродження, наші країни були закриті для новаторства. У Європі та Америці, як правило, сайти в цьому стилі мають освітні проекти, іноді онлайн-магазини або брендингові агенції. До речі, французи не створюють сайт у мемфіському стилі цілком, а роблять акцент на окремі елементи.

Який вигляд має стиль Мемфіс сьогодні?

Відомий австралійський ілюстратор та дизайнер Shanti Sparrow запропонував концепцію журналу в мемфіському стилі. Вийшло несподівано...

https://www.behance.net/gallery/98684093/MIMIM-Zine-Glam-Rock-Issue

memphis-style
@Shanti Sparrow Design @Adobe Live
memphis-style
@Shanti Sparrow Design @Adobe Live
memphis-style
@Shanti Sparrow Design @Adobe Live
memphis-style
@Shanti Sparrow Design @Adobe Live

DE MORGEN бельгійська газета, орієнтована на голландську аудиторію, замовила оформлення обкладинки та статті про дизайн 80-х у стилі Мемфіс.

https://atelierkobalt.tumblr.com/post/131150816048/le-quotidien-belge-néérlandophone-de-morgen-sort

Розробка дизайну у Мемфіс-стилі: де замовити, ціна

Перед тим як визначитися з виконавцем, у компаніях завжди будуть спекотні дебати: у чому різниця між незалежним графічним дизайнером, який працює віддалено та брендинговою агенцією? Не лише у ціні. До речі, цінова категорія в цьому випадку є аргументом на користь фрілансера, тому що існує безліч дизайнерів, готових запропонувати недорогий дизайн у стилі Мемфіс. Але, на жаль, дизайнери «не бачать лісу за деревами».

Приступаючи до роботи над дизайнером, фрілансера не цікавлять питання:

 

memphis-style Яке становище компанії над ринком?


memphis-style Хто ваша цільова аудиторія?


memphis-style Що їм до вподоби?


memphis-style Які цілі ставить собі бренд?

 

Таким чином, створений фрілансером логотип не відповідає меті свого існування: транслювати повідомлення бренду цільової аудиторії, а значить він не ефективний і марний.

Брендингова агенція в роботі над проектом задіює ресурси, яких немає у фрілансера:

 

memphis-style Поглиблений аналіз ринку;


memphis-style Веб розробка;


memphis-style Пошукова оптимізація;


memphis-style Анімаційна графіка;


memphis-style Копірайтінг.

 

Усі завдання буде скоординовано, а проекти закінчено в обумовлені та підкріплені договором терміни. Професійно. Безпечно. Надійно. Вартість проекту можна дізнатись після того, як фахівець WeLoweBrands візьме у вас інтерв'ю. Для зв'язку з бренд-менеджером можна використовувати чат-бот або номер телефону, вказаний у контактах .

Оцініть матеріал:

Натисніть на сердечко, щоб проголосувати!

Кількість голосів: 48

Середня оцінка 4.3 / 5